Buhar geri dönüşüm hattı ürün hatları kanalından ayrı bir kanalda ve alt dolgusu standartlara uygun şekilde yapılmalıdır. Buhar Geri Dönüş tesisatları da ürün hatları gibi TS EN 14225 standardına göre belgelenmiş olmalıdır. Tesisatta 63mm ridgit ya da kangal boru kullanılmaktadır.

Buhar geri dönüşüm hattı ürün hatları kanalından ayrı bir kanalda ve alt dolgusu standartlara uygun şekilde yapılmalıdır. Buhar Geri Dönüş tesisatları da ürün hatları gibi TS EN 14225 standardına göre belgelenmiş olmalıdır. Tesisatta 63mm ridgit ya da kangal boru kullanılmaktadır.

Uygulayıcıların da plastik boru kaynağı konusunda mesleki yeterliliğe sahip ve üreticiden alınmış geçerliliği olan sertifikalı personeller olması gerekmektedir.

Uygulamada en önemli konu bütün pompalardan seçilen benzin tankına 2% eğiminin sağlanmasıdır. Ayrıca ileride olabilecek çökmelere ve seğimlere karşı boru altı alt dolgusunun iyi sıkıştırılmış standartlara uygun dolgu malzemesi ile yapılması zorunludur. Toprak ve zemin analizine göre gerekli durumlarda boru altına beton atılmalıdır.

 

Akaryakıt sisteminde olduğu gibi burada da pompa altında buhar shut off valfi kullanılması gerekmektedir. Herhangi bir kaza anında buharın serbest kalmaması için shut off valf kullanılmaktadır.

Akaryakıt istasyonlarındaki, araba fabikalarında, liman, marina ve devlet kurumlarında (askeri, hastane,havalimanı vb) yakıt ve buhar geri dönüş hatlarında kullanılan termoplastik ve esnek borular Avrupa standartı olan EN 14125 onayına sahip olmalıdır. FAZ 2 yeraltı buhar hattında IP 2 minimum yüksek performans gereksinimleri ve miktarına sahip, ayrıca ABD standartı olan UL 971 onayı olan, UPP boru kullanılmaktadır.

Ekipmanlar

Araca yakıt dolumu sırasında çıkacak benzin buharı toplayacak eş eksenli (koaksiyel) tabancadır.

Eş eksenli (Koaksiyel) yapıyı devam ettiren ve ayrılma parçasıdır.

Dış cidardan yakıt, iç borudan buhar geçişini sağlayan eş eksenli (koaksiyel) akaryakıt hortumudur.

Hortumun dispensere bağlandığı noktada dispenser buhar ve benzinin birbirinden ayrılmasını sağlayan parçadır.

Adaptörden sonra dispenser içerisindeki buhar tesisatıdır.

Araç deposundan benzin buharının çekilerek akaryakıt tankına aktarılmasını sağlayan pompadır. Dispenser içinde olabileceği gibi merkezi de olabilir.

Dispenserdan sonra yeraltı buhar tesisatına bağlantı noktasında kullanılacak emniyet ekipmanıdır.

Buhar Geri Dönüşüm

Buhar Geri Dönüşüm Sistemleri ile ilgili blog yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

TORA Blog
TORA, Türk Standartları Enstitüsü tarafından gerekli tüm testleri başarı ile geçerek ‘Buhar Geri Kazanım Sistemi’ ve ‘Buhar Geri Dönüşüm İzleme Sistemi’ sertifikası almaya hak kazandı.

TORA, Türk Standartları Enstitüsü tarafından gerekli tüm testleri başarı ile geçerek ‘Buhar Geri Kazanım Sistemi’ [...]

Buhar Geri Dönüşüm Sistemlerinin Kurulumuna Devam Ediyoruz

Yürürlükte olan direktif ve yönetmelik kapsamında otoyol ve merkezi birçok istasyonda “FAZ 1 ve FAZ [...]

Buhar Geri Kazanım Sisteminin Tarihçesi ve Elaflex Ekipmanları

İlk Buhar Geri Dönüşüm Sistemi 1976'da ABD'de geliştirildi. Tabanca ve yakıt deposu arasına tam kapama [...]

Akaryakıt Sektöründe Yeni Dönem: Buhar Geri Kazanımı

Bakanlıkça belirlenen esas ve kriterlere uymayan; terminaller veya dolum adaları için 60.000 Türk lirası, akaryakıt [...]

       Geçiş sürecinizde size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. 

       Tüm sorularınız için bizi arayabilirsiniz.